Диоптрични стъкла - материални и видове

Минерални лещи

Предимства:
Отлични оптични качества - високо число на АББЕ. Ниска цена. Устойчивост на механични въздействия и агресивна производствена среда.
Недостатъци:
Чупливи - риск за нараняване на окото при счупване. Тежки (висока плътност) - два пъти по-тежки от органичните. Ограничени възможности при оцветяване и изтъняване и изработване на асферичена геометрия (дизайн). Нямат УВ - защита, пропускат 30.50% от УВЛ - А и 84.3% от УВЛ - В.
Минерални лещи за изработване на очила трябва да се предлагат само при единични случаи, когато клиентът ще ползва очилата в т.нар. агресивна производствена среда (химични вещества, прах, лъчения, високи температури и др.). Да се запомни, че такива лещи никога не се предлагат при изработване на диоптрични очила за деца.

Тривекс лещи

Предимства:
Нечупливи - по-здрави от поликарбонатните и органичните. Устойчиви на агресивна производствена среда. Отлични оптични качества, но с число на АББЕ , по-ниско от органичните. Леки (ниска плътност) - най-леките, по-леки от минералните, органичните и поликарбонатните. Много добри възможности за оцветяване и асферична геометрия и изтъняване (най-тънките лещи). Имат естествен УВ-филтър - 100.00% защита от УВЛ-А, и УВЛ-В
Недостатъци:
По-висока цена от минералните и органичните, еднаква с тази на поликарбонатните..По-малка устойчивост на механични въздействия от минералните. Необходимост от допълнителни покрития.
Тривекс са най-тънките, най-леките и едни от най-здравите лещи с отлични възможности за нанасяне на допълнителни покрития и оцветяване, с естествен УВ-филтът. Тези лещи трябва да бъдат най-предпочитания избор при изработването на диоптрични очила за деца, за спортна дейност, за рамки тип глазант и корда, за работа в агресивна среда.


Органични лещи

Предимства:
Нечупливи. Много добри оптични качества, но с число на АББЕ, по-ниско от минералните. Леки (ниска плътност) - 2 пъти по-леки от минералните. Отлични възможности за оцветяване, асферична геометрия и изтъняване. Имат частичен УВ - филтър - само до 359 nm.
Недостатъци:
По-висока цена от минералните. Малка устойчивост на механични въздействия и агресивна производствена среда. Необходимост от допълнителни покрития. Пропуска УВЛ от 350 nm до 400 nm.
Органичните лещи със съответните допълнителни покрития за механична здравина, с и без оцветяване, трябва да бъдат предпочитания избор при изработването на диоптрични очила.

Покрития, дизайн и материали на диоптичните стъкла

Стъкла с висок индекс (на рефракция)
Ако не харесвате дебелите и неестетични диоптрични стъкла за очила, опитайте стъклата с по-висок индекс на материала. Те са чувствително по-тънки и по-леки. Индексите варират и могат да са nd=1.5, 1,523, 1.56, 1,6, 1,61, 1.67, 1,7, 1,74, 1.76…Тези обозначения търсете на опаковките на стъклата. Подходящи са за високи диоптри.


Асферични стъкла
Асферичните стъкла са идеални за високи диоптри, защото те са по-плоски и по-тънки. Те също така предоставят по-добра визия от обикновените сферични стъкла и с тях изглеждате по-добре, защото те не смаляват окото. Подходящи са за плюсови стъкла за очила.

Покрития
Антирефлексното покритие (AR), устойчивото на надраскване твърдо покритие и UV покритието са възможностите, които подобряват зрението ви и външния вид, увеличават устойчивостта на вашите очила и защитата на очите от вредните слънчеви лъчи.


Фотохромични и оцветени стъкла
Фотохромичните стъкла потъмняват на слънце и са удобни за хора, които прекарват много време на открито. Също така козметични оцветени стъкла могат да се направят допълнително като вариант за вашите очила. Бели органични стъкла, които могат да бъдат тонирани по ваш избор на нюанс.Мултифокални стъкла
Бифокални и трифокални стъкла се произвеждат в много различни варианти, в зависимост от това дали ще сте пред компютъра по цял ден или играете голф, работите като автомонтьор, рисувате или др. Ето какво трябва да знаете, за да изберете правилните бифокални или трифокални стъкла, подходящи вашата пресбиопия.


Професионален бифокал и трифокал
Със специалното си предназначение мултифокалните стъкла могат да помогнат на хората над 40-годишна възраст да изпълнят определени задачи у дома или на работното място по-удобно.
Очила за четене
Когато достигнете 40-годишна възраст и зрението ви е все още задоволително, най-вероятно ще се нуждаете от специални очила за четене, които да ви помогнат да видите дребния шрифт в менюто.
Прогресивни стъкла
Прогресивните стъкла могат да направят всичко, което едни бифокални или трифокални не могат. Те са стъпка напред. Трябва да ги вземете в предвид, ако имате пресбиопия.


Поликарбонатни стъкла за очила
Поликарбонатните стъкла са много устойчиви на въздействие и по-тънки в сравнение с обикновените органични стъкла. Те са много добро предложение за активните хора – особено децата.
Стъклата за очила от материала трайвекс са още по-здрави и устойчиви.
Wavefront стъкла
Тези стъкла, създадени по Wavefront технологии могат да коригират по-добре специфични зрителни проблеми. Една забележителна полза е възможността за по-добро виждане през нощта.
Търсете в другите статии по-подробна информация за видовете стъкла за очила, покрития и технологии.
Optic Bright
гр. Пловдив, Оптика 1
ж.к. Тракия, ул. "Съединение" 45
срещу 5-то ДКЦ
тел. 0883482583

гр. Пловдив, Оптика 2
бул. "6-ти септември" 54
тел. 0883482583

гр. Стамболийски 
ул. Витоша 18
тел. 0883482583

Гр. Асеновград 
ул. Хан Аспарух 13г
тел. 0883482583

Последвайте ни

Optic Bright