Понеделник - Събота: 09:30 - 18:30

Пон - Съб: 09:30 - 18:30

Как да се грижим за контактните лещи?

Поставяне и сваляне на контактните лещите

ПОСТАВЯНЕ
Измийте ръцете си много добре - хигиената при лещите е задължителна. Изплакнете основно и лещите със съответния разтвор. За да избегнете объркване на лещите, създайте си навик да започвате винаги с дясното око. Контактната леща трябва да бъде чиста и леко влажна. Уверете се, че лещата не се е обърнала. Това става, като я поставите на показалеца и гледате дали следва естествената си сферична форма.

Гледайте в огледало по време на слагане на лещите. Поставете контактната леща на показалеца на доминантната  ви ръка. Опънете широко долния и горния клепач с помощта на средните си пръсти.

След това поставете внимателно в окото контактната леща с помощта на показалеца, като продължавате да държите широко отворени клепачите с помощта на средните си пръсти.

Внимателно отпуснете клепачите и примигнете. С това лещата автоматично се центрира. При това вече би трябвало лещата да лежи нормално върху вашето око. На лявото око лещата се поставя по същия начин.

СВАЛЯНЕ
Започвайте винаги с дясната леща. Преди сваляне трябва добре да измиете ръцете си и да ги подсушите. Погледнете нагоре и изместете лещата с показалеца към долната очна половина.

Хванете внимателно лещата между палеца и показалеца и я свалете от окото. Поставете лещата в контейнер с пресен разтвор.

Лесно е да се грижите за вашите контактни лещи

Важно е да чистите и дезинфекцирате вашите контактни лещи след всяка употреба, за да премахнете натрупалите се отпадъци и протеин. Правилното изтъркване и изплакване на лещи ги прави удобни и помага за поддържането на здрави очи. Здравословната поддръжка на контактните лещи гарантира здравето на вашите очи.
Като част от здравословната поддръжка, спазвайте следните прости стъпки:

СУТРИН

 • Измийте ръцете си и ги подсушете с хавлия без влакна.
 • Извадете дясната контактна леща от кутийката. Сложете я в дланта си и я изплакнете с пресен разтвор.
 • Сложете лещата на окото.
 • Повторете с лявата леща.
 • Излейте разтвора от кутийката за лещи, изплакнете кутийката и капачето с пресен разтвор и разтръскайте, за да изсъхне.
 • Оставете кутийката с отворено капаче, за да се изпари влагата. Сложете капачката с винт на бутилката и затворете.

ВЕЧЕР

 • Измийте ръцете си и ги подсушете с хавлия без влакна.
 • Напълнете чистата кутийка за лещи точно до ръба с пресен разтвор
 • Свалете дясната си леща от окото. Сложете лещата в дланта си и накапете няколко капки от разтвора . Изтъркайте нежно лещата от двете страни / по 10 сек от всяка /.
 • Изплакнете лещата с пресен разтвор.
 • Сложете лещата в съответната част на кутийката.
 • Уверете се че капачето е затворено.
 • Повторете с лявата леща.
 • Уверете се, че лещата е напълно потопена в разтвора.
 • За да дезинфекцирате лещите, оставете ги в разтвора поне 4 часа или през цялата нощ.

Как да чистим и изплакваме лещите си?

На пазара има разтвори, които не изискват механично почистване на лещите след свалянето им.
Но ако очният  лекар е преценил , че по някаква причина за Вас това е необходимо, моля спазвайте стриктно указанията дадени по-долу.
Почиствайте и измивайте обилно лещите си всеки ден, за да сте сигурни, че всякаква мръсотия, слуз и детрит от тях ще бъдат премахнати. Първо поставете едната леща върху дланта на едната си ръка. Сложете няколко капки от разтвора върху лещата. Разтъркайте я с показалеца на другата ръка за около 20 секунди. След това обърнете лещата обратно и повторете същото действие. Сега трябва да изплакнете лещата, за да премахнете изцяло всички остатъци. За да направите това, сложете още разтвор на лещата.

Дезинфекциране

Ежедневното дезинфекциране на лещите защитава очите Ви от инфекции, породени от наличието на  микроорганизми, които могат да се развият върху тяхната повърхност. Дезинфекцирането е лесно. Трябва само да напълните кутийката за съхранение на лещи с разтвора  и да поставите почистените лещи на правилните места. Лещите трябва да престоят минимум 4 часа в кутийката за съхранение. След това те са готови за носене – не е необходимо допълнително изплакване от разтвора преди поставянето им в очите.

Какво ДА ПРАВИМ и какво ДА НЕ ПРАВИМ при здравословната поддръжка на лещите

ИЗМИВАЙТЕ ръцете си преди всяко почистване на лещите.
ИЗПОЛЗВАЙТЕ пресен разтвор за ежедневното съхранение на лещите.
СМЕНЯЙТЕ кутийката за лещи на всеки 30 дни.
УВЕРЕТЕ се, че бутилката с разтвора е затворена след употреба.
СВЪРЖЕТЕ се с личния ви офталмолог, ако очите ви се зачервят, станат чувствителни към светлина или ви дразнят.
НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ чешмяна вода, за да миете лещите и кутийката им.
НЕ РАЗРЕЖДАЙТЕ И НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ повече от един път разтвора в кутийката.
НЕ НОСЕТЕ лещи, ако очите ви са зачервени или ви дразнят.
НЕ СЪХРАНЯВАЙТЕ контактните си лещи в солен разтвор.
НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ капки или лекарства за очи преди да сте се консултирали с лекаря си.
НЕ ДОКОСВАЙТЕ върха на бутилката до никакви повърхности или очите си, защото това може да замърси разтвора или да нарани очите.
За здравословната поддръжка на контактните лещи е важно да се спазва правилен режим на почистване и редовно да се посещава очен специалист.

Отвъд Почистването, Изплакването и Дезинфекцирането

Протеинови наноси. В зависимост от вида на контактните лещи, които използвате и колко протеини отлагат на контактните лещи вашите очи, вашият контактолог може да ви препоръча да ползвате разтвор, който ефективно премахва протеиновите наноси.
Многофункционалният разтвор поддържа контактните лещи по-лесно от всякога.
Докато почиствате лещите, някои протеинови наноси се отстраняват, но това може също така да промени структурата на лещите и да ги направи некомфортни. Ето защо колкото по-дълго носите лещите преди да ги замените с други, толкова повече ще се нуждаят те от премахване на протеиновите наноси.
Примерно, ако вие ползвате еднодневни лещи не се нуждаете от почистващи разтвори, но ако ползвате лещи, които са с период на подмяна от 1, 3, 6 или 12 месеца, вие задължително се нуждаете от разтвори, които премахват ефективно протеиновите наноси. Разтворите за премахване на протеините съдържат почистващи ензими и течност, премахваща протеините.

Възпалени и сухи очи.

Използвайте задължително капки за очи, за да овлажнявате очите и лещите си. Има много подходящи предложения от натурални продукти на нашия пазар.

Чувствителни и алергични очи.

Един малък процент от потребителите на контактни лещи имат очна алергия към химикалите в някои разтвори за лещи и капки за очи. Ако и вие сте сред тях, трябва задължително да ползвате натурални, щадящи окото продукти – разтвори и капки за очи. На тези продукти обикновено има индикация, че те са за чувствителни очи и са без консерванти.

Капките за контактни лещи и очи служат за лубрикиране на очите и овлажняване на контактните лещи. Трябва да сте сигурни, че избирате и ползвате марка, която е подходяща и пази не само за очите ви, но и контактните лещи. Капките за очи, които не са за контактни лещи могат временно да променят комфорта на лещите или да ги обезцветят.

OPTIC BRIGHT

гр. Пловдив, Оптика 1
ул. "Съединение" 45, срещу 5-то ДКЦ
тел. 0883482583
гр. Пловдив, Оптика 2
бул. "6-ти септември" 54
тел. 0883482583

гр. Стамболийски 
ул. Витоша 18
тел. 0883482583

Гр. Асеновград 
ул. Хан Аспарух 13г
тел. 0883482583

Optic-bright.com© 2024 Всички права запазени.

Онлайн магазин за слънчеви и диоптрични очила. Безплатна доставка над 100 лв.

usermagnifiercrossmenu