Понеделник - Събота: 09:30 - 18:30

Пон - Съб: 09:30 - 18:30

Контактни лeщи - често задавани въпроси

Подходящи ли са контактните лещи за всеки?

Повечето хора могат да носят контакти лещи. Дали това и за Вас се отнася, може да ви каже вашият очен доктор чрез различни тестове. При някои хора очите могат да бъдат доста сухи или наличие на специфична зрителна недостатъчност да бъде предпоставка за избягване  на контактни лещи.
Какви са предимствата на контактните лещи?

● Контактните лещи не се разместват, не се запотяват при температурни разлики и не се напръскват при дъжд.
● Контактните лещи не оказват натиск на носа или зад ушите
● Контактните лещи не ограничават зрителното поле по никакъв начин, което е особено важно например при шофиране или при спорт.
● За разлика от някои стъкла, при контактните лещи няма изкривяване на образа в периферията.
● Контактните лещи по никакъв начин не ограничават свободата на действие напр. при спорт, пътуване и т.н. което е от предимство.
● Контактните лещи могат да се носят дори при плуване или при посещение в сауна. От гледна точка на хигиената тук се препоръчват еднодневни контактни лещи
● Контактните лещи са толкова малки, че човек едва ги забелязва и така Вие запазвате естествена своята външност.
● Астигматизмът често пъти се коригира по-сполучливо с контактни лещи отколкото с очила.

Кои са предимствата на еднодневните лещи?

● Използването на еднодневни контактни лещи е най-здравословния начин за носене на контактни лещи.
● Намираната за често досадна грижа за контактните лещи отпада.
● Заради много лесната си употреба, еднодневните контактни лещи са идеални при пътуване, спорт и при много други дейности.
● Еднодневните контактни лещи се препоръчват от хигиенична гледна точка при плуване и при посещение на сауна.
● Липидни и протеинови отлагания при еднодневните контактни лещи са на практика изключени.
● Рискът от раздразнение е сведен до минимум.
● Загубата на една леща не утежнява Вашия бюджет.

Защо контактните лещи с UV-защита имат предимства за Вашите очи?

Продължителното излагане на UV-лъчението е един от рисковите фактори, който се свързва с катаракта. Контактните лещи с UV-защита предпазват роговицата и вътрешността на окото от вредното лъчение.

Съпоставим ли е 1:1 диоптърът на Вашите очила с този на контактните лещи?

Тъй като контактните лещи се намират по-близо до зеницата на окото (премахване на вертексното разстояние), често диоптърът на очилата е различен от този на лещите. При малки стойности могат диоптрите на очилата и диоптрите на контактните лещи да се припокрият. Колкото повече нарастват стойностите, толкова разминаването на диоптрите при очила и контактни лещи става по-голямо. Тъй като всяко око е индивидуално не може да се представи универсална таблица за преизчисление на диоптричните стойности на очилата към тези на лещите, а съществува приблизителна такава базирана на практиката на очните лекари. И затова е винаги по-добре да се консултирате с Вашия очен лекар.

Какво се случва, ако човек заспи с контактните си лещи?

Чувствителните очи могат дори след един час силно да се раздразнят и дори да се достигне до увреждане на зрението. Затова горещо се препоръчва преди заспиване да се свалят лещите от очите. Може да се спи само с лещи за продължително носене, защото те са специално пригодени да пропускат кислород до очите ви дори по време на сън. Препоръчително е да не спите с никакви други контактни лещи, тъй като очите ви имат нужда да „дишат”, докато спите, и кислородът да стига до роговицата.

Може ли да плуваме с контактните лещи?

Да, но при всички случаи трябва да го правим с плувни очила, тъй като първо има опасност да загубим лещите и второ да се стигне до силно раздразнение на очите и инфекции причинени от хлора в плувните басейни.

Може ли с контактни лещи да посещаваме сауна?

Да, за сауна контактните лещи са напълно подходящи, тъй като те не могат да се изпотят, какъвто е случаят с очилата. Но поради високата температура може да се стигне до загуба на водното съдържание на лещата, поради което се препоръчва често премигване и/или използване на специални капки като напр. Oxyal , Systane и т.н.

Може ли с контактни лещи да посещаваме солариум?

Да, с контактни лещи може напълно нормално да се посещава солариум, препоръчително е обаче да се използват нормални предпазни очила.

Може ли да шофираме с контактни лещи?

Да, контактните лещи пасват перфектно за шофиране, тъй като при тях, за разлика от очилата, зрителното поле не е ограничено.

Имат ли цветните контактни лещи особени недостатъци?

При много цветни лещи, особено при цветопроменящите лещи, цветният слой е често по-плътен и по този начин снабдяването на роговицата с кислород не е достатъчно. Поради тази причина се препоръчва употребата на тези цветни лещи да се редува с употребата на нормални контактни лещи, за да може окото да си отпочива. Друг недостатък на цветните лещи, особено на цветните лещи с мотиви е намаленото зрително поле при тъмно. При лоши светлинни условия, напр. тъмно, когато зеницата се уголемява зрителното поле се намаля и може да се достигне до нарушена зрителна способност.

Високият процент на водно съдържание при лещите помага ли ни при сухи условия?

Не, при сухи условия контактните лещи с висок процент водно съдържание не са подходящи. При сухи условия слъзната течност се губи по-бързо отколкото организма може да я набавя. Водното съдържание ни показва процента на вода в контактната леща. Колкото по-високо е това съдържание, толкова повече лещата трябва да се напои със слъзна течност.  И тъй като при сухи условия слъзната течност по-трудно се набавя от организма, контактните лещи с по-ниско водно съдържание са по-подходящи.

Колко време мога да използвам кутийката за съхранение на контактни лещи, преди да я заменя с нова?

Не трябва да използвате кутийката за съхранение на лещи за повече от месец, защото по нея могат да се развият бактерии. В опаковката с лещите трябва да се съдържат пособия и разтвори, достатъчни за 6 месеца съхранение, както и нова кутийка за съхранение на лещи за всяко шишенце (освен ако не използвате еднодневни лещи или лещи за продължително носене , като в тези случаи няма да се налага съхраняване на лещите). Винаги изхвърляйте старите си лещи и кутийката за съхранение на лещи след употреба.

Мога ли да нося контактни лещи, въпреки че съм в подрастваща възраст?

В юношеските години очите на повечето хора са достатъчно развити, за да носят лещи. Вашият очен лекар може да потвърди това чрез очен преглед. Не е невъзможно очите на хората да се променят малко с времето и ако това се случи, контактните ви лещи могат да бъдат коригирани, така че да съответстват точно на състоянието ви.

Мога ли да слагам грим, ако същевременно нося контактни лещи?

Да, можете, стига да следвате някои прости правила, като например поставяне на лещите преди грима и почистване на лицето от грима преди махане на лещите.

Възможно ли е да изгубя лещите си зад очите?

Не се тревожете – лещите ви не могат да отидат зад очите. Ако те се изплъзнат, ще се наложи някой да погледне окото ви и да ви насочи как да ги върнете на мястото им, но това няма да навреди на очите ви.

OPTIC BRIGHT

гр. Пловдив, Оптика 1
ул. "Съединение" 45, срещу 5-то ДКЦ
тел. 0883482583
гр. Пловдив, Оптика 2
бул. "6-ти септември" 54
тел. 0883482583

гр. Стамболийски 
ул. Витоша 18
тел. 0883482583

Гр. Асеновград 
ул. Хан Аспарух 13г
тел. 0883482583

Optic-bright.com© 2024 Всички права запазени.

Онлайн магазин за слънчеви и диоптрични очила. Безплатна доставка над 100 лв.

usermagnifiercrossmenu