Понеделник - Събота: 09:30 - 18:30

Пон - Съб: 09:30 - 18:30

Контактни лещи - общи характеристики

Контактните лещи, както очилата коригират късогледство, далекогледство и астигматизъм, също и пресбиопия. Хората,  нуждаещи се от корекция, около 20 процента носят контактни лещи.
Докато някои хора се радват на очилата като моден аксесоар, други предпочитат облика си без тях. Това може да се постигне с контактните лещи. Те могат да осигурят безпрепятствено зрение, което е чудесно за спорт или кратки пътувания, както и за парти вечери. Контактните лещи се използват в продължение на повече от сто години. През това време многобройните подобрения са позволили почти всички, нуждаещи се от очна корекция, да носят контактни лещи. Ако ви е било казано в миналото, че не можете да носите контактни лещи, поради спецификата на вашата корекция, не е вярно днес! Опциите за контактни лещи са по-разнообразни от всякога.

Ако не сте носили контактни лещи, първата стъпка е да ви прегледа очен лекар или контактолог. Контактните лещи трябва да бъдат предвидени и добре съобразени с очите ви от медицински специалист. Вашият очен лекар ще оцени вашата визуална нужда, очната ви структура, сълзите, за да определи най-точния диоптър и вид лещи за вас.

В днешно време, благодарение на напредничавите технологии и нови разработки, се предлагат много видове контактни лещи. Те могат да се групират по различни начини в зависимост от:

  • Материалът, от който са направени
  • Режим на носене
  • Период на подмяна
  • Дизайн на лещите

Материали

Класифицирани по материал, има три основни вида контактни лещи:

  • Твърдите лещи (rigid lenses) са изработени материала PMMA т.е. от плексиглас. Тези лещи са практически остарели и рядко се използват.
  • Меките контактни лещи (soft lenses) са направени от гелообразни, съдържащи вода пластмаси и са най-чести като приложение. Те са малко по-големи по размер от вашия ирис.
  • GP лещите, известни още като газопропускливи лещи или RGP се произвеждат от  твърди, хидрофобни пластмаси и се препоръчват за пресбиопия и висок астигматизъм. Тези лещи са обикновено около диаметър от 8 милиметра, който е по-малък от ириса на окото.
  • Силикон-хидрогел лещите, вид меки контактни лещи, известни също и като „дишащи“ лещи, са изработени от силиконов полимер. Силикон-хидрогел лещите навлизат все повече в ежедневието на потребителите и се смятат за едно от най-добрите постижения в контактологията.

От въвеждането на меките контактни лещи през 1971 г. допреди няколко години, повечето марки лещи са произвеждани от хидрогел пластмаси. При въвеждането на силикон хидрогелните контактни лещи, те се превръщат в избор за много практикуващи очни специалисти, тъй като те позволяват повече кислород да преминава през лещата на окото, също така те са по-малко склонни към дехидратация и са по-здравословният избор.

Подмяна и режим на носене на контактните лещи

До 1979г. всички, които са носели контактни лещи са ги сваляли вечер, за да ги почистят и са ги поставяли отново сутрин . С въвеждането на лещите с „удължено носене“ се предостави възможност  вече и да се спи с контактни лещи. Понастоящем, има 2 типа лещи според времето за носене:
•    Ежедневно носене – Трябва да бъдат сваляни и почиствани вечер
•    Удължено носене – Може да се спи с лещите през нощта, обикновено до седем или 30 дни последователно без сваляне на лещите от очите
„Удължено носене“ е термин, който се използва за лещи, които могат да се ползват без да се свалят до 30 последователни дни  – това е максимално позволеното време, одобрено от FDA (Американска Агенция по Храни и Лекарства) за някои марки лещи.

Време на подмяна на контактните лещи

Дори и с правилна грижа, контактните лещи (особено меките) трябва да бъдат подменяни през определен интервал от време, за да се предотврати образуването на депозити и замърсявания, които увеличават риска от очни инфекции.

Класифициране на меките контактни лещи, въз основа на това на какъв интервал от време трябва да бъдат подменяни (режим на подмяна)
•    Еднодневни – Изхвърлят се след един ден носене и се заменят с нови.
•    Ежедневно носене – Слагат се сутрин и се свалят вечер, могат да бъдат от 1 до 2 седмици, едномесечни, след което се лещзаменят с нови.
•    С удължено носене “overnight” – Изхвърлят се след една седмица непрекъснато носене, без сваляне, след което се заменят с нови.
•    Непрекъснато носене – Изхвърлят се след 30 дневно месечно непрекъснато носене и се заменят с нови.
•    Планирана подмяна – Изхвърлят се месечно, тримесечно или по-рядко, годишно например, и се заменят с нови.
Газ пропускливите  (GP) контактни лещи са по-устойчиви на депозити и не трябва да бъдат подменяни толкова често, колкото меките контактни лещи. Често, носенето на GP лещите може да продължи една година или повече, преди те да бъдат заменени с нови.

Дизайни на контактните лещи

Съществуват много разработени дизайни на контактните лещи с цел да коригират различните нужди и зрителни проблеми на очите:
•    Сферични – това са стандартни контактни лещи, със заоблен дизайн, които могат да коригират миопия (късогледство) или хиперметропия (далекогледство).
•    Бифокални – контактни лещи с различни зони за близко и далечно виждане за коригиране на пресбиопия.
•    Мултифокални – специален осъвременен дизайн на лещите за корекция на пресбиопия, при които зоните за близко и далече обикновено са в лява или дясна леща, в зависимост от доминантно и недоминантно око.
•    Ортопедични (Orthokeratology) – лещи, специално разработени за възстановяване формата на роговицата по време на сън, не се носят през деня.
•    Торични -  контактни лещи, коригиращи астигматизъм ( вкл. и за късогледство и далекогледство).
Всички тези лещи могат да бъдат дизайнвани ръчно, за да се напаснат към очи, трудно възприемащи контактни лещи. Съществуват много други допълнителни специализирани дизайни на лещите. Обикновено те са по-редки и произведени за използване в специални ситуации, като например коригиране на кератоконус (keratoconus).

Още характеристики на лещите

Цветни лещи. Повечето от видовете лещи, описани по-горе също могат да са и цветни за подобряване на естествения цвят на очите – например зеленият ви цвят да стане още по-зелен или лещи, които могат да променят изцяло цвета на окото – от кафяво на синьо например.
Лещи със специален ефект. Също се наричат и театрални. Те са оцветени, по скоро нарисувани, така че да придадат на очите по-интересен вид, например очите да приличат на котка, зомби, или друга интересна идея.

Prosthetic лещи. Вид цветни контактни лещи, които се използват повече за медицински цели. Хората с видимо наранени очи, в резултат на аварии или болест, могат да използват една или две лещи, непрозрачни цветни лещи например, за да се прикрие обезобразяване и да се постигне същия вид като на другото здраво око, за да не личат пораженията на засегнатото око.
Клиентски лещи (по поръчка). Ако традиционните контактни лещи не са подходящи за вас, може да бъдете кандидат за персонализиран дизайн.

UV лещи. Днес, много контактни лещи да включват и защита от ултравиолетовите лъчи в материала си. Така се ограничава ултравиолетовата светлина, която евентуално може да предизвика катаракта или други проблеми с очите. Вие обаче не можете да видите този защитен UV блокер на самата леща. И тъй като лещите не покриват цялото око, UV-блокерите не могат да заменят традиционните средства за защита от слънцето – слънчевите очила.

Хибридни лещи. Лещи, комбиниращи характеристиките на GP газопропускливи лещи, като предоставят на потребителите зрителната острота на твърдите лещи и по-добрия комфорт на меките лещи.

OPTIC BRIGHT

гр. Пловдив, Оптика 1
ул. "Съединение" 45, срещу 5-то ДКЦ
тел. 0883482583
гр. Пловдив, Оптика 2
бул. "6-ти септември" 54
тел. 0883482583

гр. Стамболийски 
ул. Витоша 18
тел. 0883482583

Гр. Асеновград 
ул. Хан Аспарух 13г
тел. 0883482583

Optic-bright.com© 2024 Всички права запазени.

Онлайн магазин за слънчеви и диоптрични очила. Безплатна доставка над 100 лв.

usermagnifiercrossmenu