Понеделник - Събота: 09:30 - 18:30

Пон - Съб: 09:30 - 18:30

Антирефлексно покритие - изработка , предимства и недостатъци

Антирефлексното покритие се нанася върху повърхността на лещата и има дебелина не повече от един микрон. Технологията на образуването на антирефлексното покритие се състои в последователно нанасяне на материали с висок и нисък индекс на пречупване (минерални частици), като последния слой е силикон диоксид, който е с нисък индекс на пречупване и груба повърхност. Има различни технологии на нанасяне, но единствено вакуумните технологии позволяват да се постигне добра адхезия (прилепване) между материала на лещата и самото покритие.

Антирефлексните покрития са базирани на вълновия характер на светлината и на феномена интерференция (взаимно усилване или отслабване на вълните при тяхното срещане). Покритието отразява вълните, за които материалът на лещата е пропусклив. Получава се деструктивна интерференция (взаимно отслабване на вълните при тяхното срещане) и неутрализиране на отразяването на светлината (отраженията) от двете повърхности.

Важна характеристика на антирефлексните покрития е цветът на тяхното остатъчно отразяване на светлината. Цветът дава информация за качеството на материала, от който е произведена лещата.

Антирефлексното покритие има двоен положителен оптичен ефект:

Първо: намалява разсейването (пречупването) на светлината вътре в лещата - повишава се количеството на преминалата през лещата светлина и достигналата до окото, с което се подобрява качеството на образа;

Второ: намалява количеството на отразената светлина. В зависимост от индекса на пречупване, на съответния материал, лещите без антирефлексно покритие губят от 8.00% до 18.00% от светлината, като я отразяват.

Предимства: Подобрява не само защитните, но и оптичните характеристики на лещите - повишена прозрачност, намалено количество отразена светлина (премахва отблясъците и отраженията - заслепяването), повишено количество преминала през лещата и достигнала до окото светлина - повишена яркост на образа и на цветовете.
Премахва т.нар. фантомни (привиждани) образи. Като пример за фантомен образ може да се посочи появата на малко по-неясен "допълнителен чифт фарове", над светлината на фаровете на насрещно движещ се автомобил, при шофиране нощно време. Фантомните образи се дължат на оптичното несъвършенство на човешкото око. Полученият втори образ върху ретината е недействителен и неясен и се дължи на дразненето на две близки точки от повърхността на ретината. Прагът на разделителната способност на окото варира от 1° до 2° и е в пряка връзка с контраста. Антирефлексното покритие подобрява контрастното зрение и премахва заслепяването от фаровете на насрещно движещите се автомобили. С антирефлексни лещи за очила, времето за възстановяване на нормалното зрение след заслепяване е от 2 до 5 секунди.
Има естетичен, т.нар. "огледален ефект". При който върху повърхността на лещите се виждат само отблясъци и отражения, но не и очите на клиента.

Недостатъци: По-висока цена. Трудно почистване - груба повърхност на последния слой силикон диоксид. Това може да се предотврати като се произвеждат антирефлексни стъкла с допълнително, лесно почистващо се покритие наречено Super Clean.

(Прикаченото видео не с цел реклама на определен модел стъкла. То е за да демонстрира и онагледи какво представлява антирефлексното покритие , какви са му предимствата и в какви случаи е препоръчително използването на такива стъкла.)

OPTIC BRIGHT

гр. Пловдив, Оптика 1
ул. "Съединение" 45, срещу 5-то ДКЦ
тел. 0883482583
гр. Пловдив, Оптика 2
бул. "6-ти септември" 54
тел. 0883482583

гр. Стамболийски 
ул. Витоша 18
тел. 0883482583

Гр. Асеновград 
ул. Хан Аспарух 13г
тел. 0883482583

Optic-bright.com© 2024 Всички права запазени.

Онлайн магазин за слънчеви и диоптрични очила. Безплатна доставка над 100 лв.

usermagnifiercrossmenu