Понеделник - Събота: 09:30 - 18:30

Пон - Съб: 09:30 - 18:30

Миопия (Късогледство)

Късогледството (миопия) е рефракционна аномалия, при която отдалечените предмети се виждат неясно и размазано. Късогледият човек (миопът) не може или трудно фокусира обектите, когато те се намират на далечно разстояние. За разлика от тях близките обекти се виждат ясно.

Причини за възникване на късогледството

При всички положения генетичните фактори играят съществена роля за настъпването и развитието на късогледството.
Безспорно значение имат и факторите на околната среда в периода на развитието на окото, т.е. до около 21-годишна възраст. Смята се, че съвременните условия на живот в затворени помещения и постоянното гледане на близо предразполагат окото към късогледство. В тези случаи то се приема като компенсаторна реакция на организма към постоянното фокусиране на близо и тогава се проявява с ниски диоптри т.е. получава се спазъм на акомодацията. Той се изразява във спазъм на мускулите на лещата , които отговарят за акомодацията и лещата се наглася да вижда ясно на едно близко разстояние, което се изразява в минусови диоптри. Ето защо при четене, писане или работа с компютър се препоръчва през определен интервал от време да се фокусират далечни предмети с цел почивка на акомоцията, особено при деца и ученици (при тях мускулите са много по-активни отколкото при по-възрастни и по-лесно могат да изпаднат в спазъм).
Късогледството се развива до 21 годишна възраст, след което предно-задния диаметър на окото не нараства (освен в случаите на ексцесивна/малигнена миопия). Откриването на миопия на по-възрастен от 30 години човек може да бъде признак на заболяване на окото.

Защо възниква късогледството?

Миопията обикновено е резултат на по-дълъг предно-заден диаметър на очната ябълка. Това означава, че разстоянието между роговицата (най-външната част, покриваща отпред окото) и ретината (светлочувствителният слой в задната част на окото) е по-дълго от обикновено и изображенията се проектират пред ретината, а не върху нея, както е редно и затова образът е неясен, размазан.

Класификация на миопията

Според намалението на зрителната острота и номера на диоптрите, необходими за коригиране на състоянието, се различават:
• Лека миопия: 0,25-4 диоптъра
• Средна миопия: 4-8 диоптъра
• Тежка миопия (малигнена или ексцесивна): над 8 диоптъра
Ексцесивната миопия, както подсказва името й, често нараства с времето, дори след 20 годишна възраст.

Най-честите симптоми

Симптомите на късогледство могат да бъдат:
• Затруднено виждане на отдалечени обекти.
• Напрежение при гледане на отдалечени обекти
• Главоболие
А при деца:
• Лоши резултати в училище, което много често е първият признак при малки деца, които се страхуват да се оплачат от проблеми със зрението си
• Кривогледство

Как се поставя диагноза?

За да се установи със сигурност, че се касае за късогледство, и в каква степен е неговата изява, трябва да се извърши преглед при лекар-специалист. Пациентът е отдалечен на точно 5 метра разстояние от таблицата (2,5 м с помощта на огледало). След което се закрива едното око и се проверява зрението на отвореното. Процедурата се повтаря и за другото око. По настоящем често се използват и прожекционни апарати вместо таблица. При малки деца и хора, които не могат да четат, лекарят трябва да се използва алтернативни таблици, които показват предмети или животни. Обективен метод за изследване на зрението се извършва чрез апарат, наречен авторефрактометър.

Задължително е да се поставени капки за разширяване на зеницата (циклоплегия) , с които се блокира акомодацията т.е. премахва се спазъмът и се определя реалната рефракция. По този начин не се дават диоптри, които не са обходими (хиперкорекция) и се превентира по-нататъшното увеличаване на минусовите диоптри вследствие на хиперкорекцията.

Затова ако вашият лекар пропусне да направи разширяване на зениците и отново проверка на зрението на широки зеници , задължително изисквайте това от него.
След 40 годишна възраст се смята че акомодацията е загубена, поради уплътняване на лещата и загуба на способността й да променя формата си и затова при по-възрастни пациенти не се прибягва до разширяване на зениците.

Подобрява ли се късогледството?

След навършване на 21-годишна възраст късогледство обикновено не се влошава и съпътства човек до края на живота му.

Превенция на късогледството?

В повечето случаи, късогледство е свързано с наследствени фактори, които не могат да бъдат предотвратени.
При четене, писане или работа с компютър се препоръчва гледането на далечни предмети за 1-5 мин. с цел почивка на акомоционния апарат на окото, особено при деца и ученици .

Лечение на късогледството

Ако сте късоглед, едно от решенията е носенето на очила или контактни лещи. По този начин проблемът почти винаги се коригира изцяло. Очилата или контактните лещи за късогледство са разсейвателни, двойно-вдлъбнати, т.е. те са по-тънки в центъра и по-дебели по ръбовете. По този начин светлината се пречупва, така че огледаният образ да пада върху ретината.

Възможно е късогледството да се коригира посредством операция на очите. Хирургичните методи на лечение подобряват зрението на очите като намаляват предно-задния диаметър на окото или променят пречупвателната способност на окото. Най-популярните процедури са:
• LASIK
• Фоторефрактивна кератотомия
• Радиална кератотомия
• Поставяне на изкуствена леща в окото

Не всеки може да бъде кандидат за хирургично лечение – човек трябва да отговаря на определени изисквания, които трябва да бъдат разяснени от лекуващия лекар. Лазерните процедури са противопоказани при хора под 21-годишна възраст, защото техните очи не са завършили своето развитие.
Дългосрочните ефекти от лазерните операции са все още неизвестни. Затова нашето мнение е да прибягвате към хирургична интервенция само в случаите, когато носенето на очила или лещи е невъзможно или противопоказано.

Кога да потърсим лекар-офталмолог?

Обърнете се към офталмолог в случай, че образът Ви се размива или пък е неясен, размазан, замъглен, когато гледате отдалечени обекти. Задължително се консултирайте с лекар, ако това пречи на вашата работа, училищна дейност или шофиране.

Обърнете се към детски офталмолог, ако:
• детето Ви се оплаква от замъглено зрение
• трудно чете буквите на дъската в училище
• „криви” очите, когато гледа надалеч
• често се оплаква от главоболие
Винаги се уверявайте, че лекарят проверява и двете очи на детето Ви при всеки рутинен медицински преглед. Добре е да се провери остротата на зрението чрез профилактични прегледи, направени на възраст между 3 и 4 години и след постъпване на детето в училище.(препоръчително е при всеки преглед да се разширяват зениците)

Прогноза на късогледството

Очилата и контактните лещи коригират изцяло повечето случаи на късогледство.

Дългосрочните ефекти от лазерната операция на очите са все още под въпрос. Много от пациентите съобщават, че са доволни от резултатите, но трябва да изминат още много години, за да се оценят резултатите и да се направи равносметка, а дотогава експериментът продължава.

OPTIC BRIGHT

гр. Пловдив, Оптика 1
ул. "Съединение" 45, срещу 5-то ДКЦ
тел. 0883482583
гр. Пловдив, Оптика 2
бул. "6-ти септември" 54
тел. 0883482583

гр. Стамболийски 
ул. Витоша 18
тел. 0883482583

Гр. Асеновград 
ул. Хан Аспарух 13г
тел. 0883482583

Optic-bright.com© 2024 Всички права запазени.

Онлайн магазин за слънчеви и диоптрични очила. Безплатна доставка над 100 лв.

usermagnifiercrossmenu