Понеделник - Събота: 09:30 - 18:30

Пон - Съб: 09:30 - 18:30

Слънчевите очила - поляризирани или не

Слънчевите очила далеч не са само стилен моден аксесоар, а и основно средство за защита на очите от ултравиолетовото излъчване. Мнозина погрешно смятат, че UV-лъчите са по-силни през летния сезон. Това съвсем не е така. Определящо е колко време прекарваме на слънце, независимо дали лятно или зимно. Ето защо за очилата винаги е толкова важно да бъдат качествени.

Нека да оставим модата настрана и да признаем един факт: слънчевите очила наистина са необходимост.

Степента на защита, която обикновено е посочена върху дръжката, етикета или в паспорта на очилата, НЕ зависи от цвета на стъклата. Търсете знак UV 400! Той означава, че в химическия състав на стъклата влизат добавки, които осигуряват именно 100% защита.

За качествата на стъклата

По-евтините и некачествени стъкла за слънчеви очила са изработени от пластмаса или минерално стъкло, които пропускат в голяма степен ултравиолетовите лъчи. Те предпазват единствено от ярката видима светлина. Намалявайки яркостта на преминалата светлина те карат зеницата на окото да се разшири, което води до попадане в окото на още повече UV лъчи. Поради това особено внимание при избора на слънчеви очила трябва да се обръща на степента на пропускливост на ултравиолетови лъчи. Наличието на маркер CE означава удовлетворяване на изискванията на европейските директиви, а именно 100 % филтриране на електромагнитни лъчи с дължина до 400 nm.

Да не забравяме нещо важно: у нас по уличните сергии масово се продават очила, на които има етикети, показващи, че уж “имат” ултравиолетова защита. В голяма част от случаите тези очила или нямат или имат частична UV защита. Познават се по ниските им цени – до около 20 лева. Ако искаме да имаме наистина очила с качествена защита, най-добре е да ги търсим в специализирани оптични магазини. Освен гарантираното качество на продуктите, в по-голяма част от тях има апаратура за измерване на степента на UV защита.

  • Носете коригиращи и едновременно с това тъмни очила. Имайте предвид следното: ако сте късогледи, най-подходящи за очите Ви са очила с кафяви или сиви стъкла.
  • Ако имате добро зрение и искате да виждате по-добре в летните дни, идеален цвят за вас е тъмно кафявото или сиво- зеленото.
  • Ако очилата Ви имат голяма степен на затъмнение около 85% и повече не ги носете по време на шофиране – внезапна промяна на условията на осветеност (облаци или влизане в тунел) могат да предизвикат неприятен инцидент. Такива очила са подходящи за екскурзии в планината особено през зимата.
  • Ако шофирате много, избягвайте сините, розови и всички други оцветени стъкла, които променят цветното възприятие. Кафявото и червено- кафявото оцветяване повишава контраста на образите и игнорира в голяма степен синия цвят на небето. Особено подходящи за шофиране са очилата с кафяви стъкла и поляризиращ ефект.

Поляризиращи слънчеви очила

Дневната светлина се разпределя равномерно във всички посоки на триизмерното пространство. Поляризираната светлина също се разпределя, но основно в две посоки – хоризонтална и вертикална. Вертикалната светлина носи за човешкото око полезна информация, като му позволява да различава цвета и контраста. Хоризонталната светлина обикновено създава оптически смущения и отблясъци.

Когато светлината попада под определен ъгъл върху някаква повърхност (вода, сняг, пясък, мокра пътна настилка) тя се разпространява в хоризонтална посока и предизвиква заслепяващи отблясъци. Тези дразнещи окото отблясъци мога да бъдат блокирани само с поляризиращ филтър с високо качество. Това дава възможност на човека да вижда максимално ясно и контрастно.

Лесен тест за наличието на поляризация е завъртането на течно- кристални екрани (на часовници, мобифони), изображението върху който се затъмнява изцяло на 90 º от изходното положение. По същия начин ако завъртите очила с поляризиращи стъкла вертикално трябва отраженията в хоризонталните повърхности да станат видими. За хората с диоптрична корекция се предлагат поляризиращи стъкла с диоптър и различни екстри. Отскоро се произвеждат и поляризиращи фотосоларни стъкла (с и без диоптър), изключително подходящи за шофиране.

Поляризираните стъкла в различни обстоятелста

Как да увеличим сигурността си на пътя благодарение на слънчевите очила?
Отговорът е в поляризираните слънчеви очила. Всеки шофьор се е сблъсквал с неприятните отблясъци, които се получават от мократа пътна настилка или от отраженията на предното стъкло на автомобила. Освен, че дразнят окото, слънчевите отблясъци могат да бъдат причина и за пътни произшествия. Носенето на поляризирани слънчеви очила може да намали риска от пътни инциденти, а понякога се оказва и решаващо за избягването им. Подобрената видимост дава възможност за по-бърза реакция, която в повечето случаи е от изключително значение. Вграденият в слънчевите очила поляризиращ филтър премахва опасните заслепяващи отблясъци от пътя и по този начин дава по-добра видимост, по-ярки и контрастни цветове, намалява умората на очите.

Поляризираните слънчеви очила са широко разпространени от години сред рибари, моряци и любители на водните занимания, които имат нужда да намалят рефлектиращите отблясъци от водната повърхност.

В последствие много други хора като скиори, колоездачи, тези, които практикуват джогинг или други спортове, откриха предимствата на елиминирането на отблясъците и се преориентираха към използването на поляризираните лещи.

Поляризираните слънчеви очила могат да се носят и на закрито от хора, които са чувствителни към светлината като пациенти след операция от катаракта или такива, изложени на постоянна ярка светлина например от прозорците.

Недостатъци на поляризираните стъкла

Макар поляризираните очила да увеличават усещането за комфорт и изчистен от отблясъци образ, има случаи, в които те не се препоръчват. Пример за това е ски-спускането, при което не е желателно да се блокира отразената от снега светлина, защото тя сигнализира скиорите за предстоящи препятстия.

Освен това поляризираните плаки могат да намалят зрителната способност за възприемане на образи излъчвани от течно-кристални дисплеи (LCD), намиращи се на табла на автомобили или на дигитални информационни табла в различните институции.

С поляризирани очила е възможно да не можете да видите дисплея на мобилния си телефон или GPS-а. Моряците и пилотите споделят подобен проблем при наблюдаването на LCD дисплеите на таблата за управление.

Въпреки тези изключения, в повечето видове спорт или занимания поляризираните слънчеви очила осигуряват много предимства. В наши дни са налични и поляризирани лещи в комбинация с други характеристики, които подобряват заниманията ни на открито.

Безопасно ли е да се гледа директно към слънцето със слънчеви очила?

НИКОГА НЕ ГЛЕДАЙТЕ ДИРЕКТНО КЪМ СЛЪНЦЕТО!!!

Независимо от степента на затъмняване, различните филтри и защити на обикновените слънчеви очила, те не са подходящи за пряко наблюдение на слънцето. Човек трябва да е много внимателен, защото без подходяща защита има сериозна опасност от изгаряне на ретината и слепота. Това може да се направи със специални очила, предназначени  за директно наблюдение.

OPTIC BRIGHT

гр. Пловдив, Оптика 1
ул. "Съединение" 45, срещу 5-то ДКЦ
тел. 0883482583
гр. Пловдив, Оптика 2
бул. "6-ти септември" 54
тел. 0883482583

гр. Стамболийски 
ул. Витоша 18
тел. 0883482583

Гр. Асеновград 
ул. Хан Аспарух 13г
тел. 0883482583

Optic-bright.com© 2024 Всички права запазени.

Онлайн магазин за слънчеви и диоптрични очила. Безплатна доставка над 100 лв.

usermagnifiercrossmenu