Понеделник - Събота: 09:30 - 18:30

Пон - Съб: 09:30 - 18:30

Сухо око

Tired woman

През последните години “сухото око” се превръща в болест на цивилизацията, тъй като се дължи на множество фактори от бита: работа с компютър, престой в помещения с климатик, задимена и запрашена обстановка и др. От друга страна, “сухо око” се проявява при носене на контактни лещи, приемане на различни медикаменти: очни капки при глаукома, хапчета за лечение на системни заболявания (най-често хипертонична болест), антидепресанти, диуретици, сънотворни, антихистаминови, ендокринологични и др. В резултат на посочените фактори и обстоятелства се нарушава съставът, “дебелината” и устойчивостта на слъзния филм - слоя сълзи, покриващи окото. Оплакванията от сухо око са по-изразени при хора, които по други причини вече имат смущение на слъзната секреция (системни заболявания, прекарани очни заболявания и др.).

“Сухото око “е често срещан очен проблем причинен от липса или недостиг на слъзна секреция. Сълзите защитават очите като ги овлажняват и “смазват”. При недостатъчно отделяне на сълзи, които да поддържат влагата и комфорта на окото, се наблюдава бодеж, парене, сухота, чувство за чуждо тяло и зачервяване на очите. Най – често дискомфортът е основния проблем при сухото око, водещ пациента при офталмолог. Ако не се предприеме лечение съществува повишен риск от ерозии и инфекции на роговицата.

Какво представляват сълзите (слъзният филм) ?

Нашите очи отделят голямо количество сълзи когато плачем или когато са раздразнени. В нормално състояние, непрекъснато произвеждат малко количество сълзи, които образуват т. нар. слъзен филм.Той се разстила върху окото между всяко мигване и прави повърхността на окото гладка и чиста. Без този слъзен филм, доброто зрение не е възможно. Филмът се състои от три слоя:
1. Липиден слой – изглажда слъзната повърхност и намалява изпарението на сълзите.
2. Воден слой – измива всички чужди частици или дразнители.
3. Мукозен слой – най-вътрешният слой, състоящ се от слуз,който позволява на водния слой да се разстеле изцяло върху повърхността на окото и да запази окото влажно.

Какви са оплакванията (симптомите) на сухото око?

Пациенти с този проблем, често се оплакват от чувство за “пясък” в очите, сърбеж и сухота. Други общи симптоми са: горене, парене, зачервяване, гъста секреция и дразнене от светлината. Пациентите могат да се събуждат със “залепнали” клепачи сутрин. Могат да имат трудности при носенето на контактни лещи, които обикновено плуват върху  слъзния филм. Парадоксално, понякога се наблюдава повишено сълзене поради рефлекторно дразнене на слъзната жлеза, но тези сълзи не могат да възстановят нормалния слъзен филм.

Оплакванията са по-изразени, когато има некоригирана рефракционна аномалия - далекогледство или астигматизъм.

Установено е, че при продължителна работа пред монитор човек мига много по-рядко.Рядкото мигане води до по-значително изпаряване на сълзата, която покрива очната повърхност, и бързо “изсъхване” на окото. Това предизвиква нарушаване на очната функция и е съпроводено с дразнене, глождене, зачервяване, чувство за чуждо тяло, (особено сутрин), драскане в очите.

Превенция и лечение на сухото око

Като първа стъпка в превенцията на сухото око е ограничаване на всички фактори, които водят и засилват оплакванията от сухота в очите, а именно : топло помещение, сешоар за коса, климатик, ветровити дни или дразнители във въздуха, тютюнопушенето, работа с компютър, продължително носене на контактни лещи и др.

Симптомите на сухо око могат да се повлияят благоприятно при спазване на режим на работа с компютър, с кратки почивки (5-10 мин) на всеки 30-40 минути непрекъснато натоварване. За ограничаване на лъченията и отблясъците от монитора се предлага специално антирефлексно покритие за корекционните очила.

Има различни диагностични методи за оценка на слъзния филм и в зависимост от установеното нарушение се предприемат различни методи на лечение. Очните специалисти разполагат с широк набор от медикаменти за лечението на сухото око. У нас се предлагат т.нар. изкуствени сълзи от различни фирми с добро качество. При по-чувствителни очи за предпочитане са капки в опаковки за еднократно приложение, които не съдържат консервиращи вещества.

Изкуствените сълзи се продават и без рецепта и се използват като капки или гел, които смазват окото и да набавят липсващата влага. Могат да се използват толкова често колкото е необходимо, в зависимост от тежестта на оплакванията: от 1-2 пъти на ден до няколко пъти на час.

Може би се нуждаете и от предписване на очила, особено ако работите с компютър и/или прекарвате повече време пред телевизора. Най-точна диагноза за нужното лечение може да бъде поставена само от специалист офталмолог, разполагащ с необходимата диагностична апаратура.

OPTIC BRIGHT

гр. Пловдив, Оптика 1
ул. "Съединение" 45, срещу 5-то ДКЦ
тел. 0883482583
гр. Пловдив, Оптика 2
бул. "6-ти септември" 54
тел. 0883482583

гр. Стамболийски 
ул. Витоша 18
тел. 0883482583

Гр. Асеновград 
ул. Хан Аспарух 13г
тел. 0883482583

Optic-bright.com© 2024 Всички права запазени.

Онлайн магазин за слънчеви и диоптрични очила. Безплатна доставка над 100 лв.

usermagnifiercrossmenu