Понеделник - Събота: 09:30 - 18:30

Пон - Съб: 09:30 - 18:30

Защо трябва да ограничим синята светлина?

Знаем, че основната функция на антирефлексните покрития е да неутрализират определен цвят от видимия спектър на светлината. От своя страна, видимия спектър е съставен от шест основни цвята. Всеки цвят от спектъра се характеризира с определена дължина на вълната и с определена честото на трептене (енергийна сила). Колкото по-дълга е дължината на вълната, толкова по-слаба е енергийната сила на съответната вълна. В този смисъл, червената светлина е с най-дълга дължина на вълната (630 – 700nm), но и с най-слаба честота на трептене (430 – 480 THz). Виолетовата и синята светлина са с по-къси дължини на вълната, но и с по-големи честоти на трептене, следователно притежават и по-голяма енергийна сила в сравнение с останалите цветове от видимия спектър.

Известно е, че цветът на антирефлексното покритие е цветът на отразената светлина от видимия спектър, т.е. ние виждаме отразената светлина чрез антирефлексното покритие на лещата. Един слой антирефлексно покритие може да отрази (ограничи преминаването през лещата) няколко цвята от видимия спектър светлина. До сега покритията отразяваха жълтия и зеления цвят от видимия спектър светлина.

Технологиите се развиха и вече сме на следващото ниво. Антирефлексно покритие, което може да отрази и синята светлина от спектъра, която е характерна с по-късата дължина, но и с по-голяма енергийна сила, в сравнение със светлините, които се намират пред нея във видимия спектър светлина.

Защо трябва да ограничим синята светлина?

Синята светлина оказва много важно влияние върху жизнения цикъл на човек. Това е светлината която възбужда нашата нервна система, т.е. държи ни будни. Но при излагане дълго време на синя светлина, тя променя напия биологичен часовник, дори късно през нощта да изпитваме умора, ние не можем да заспим, защото сме стигнали до превъзбудено състояние.
Източници на синя светлина. На първо място това е слънцето и слънчевата светлина. На второ място това е изкуственото осветление. И на трето място, но с най- голямо влияние са източниците на синя светлина – устройства с дигитален дисплей като: лаптопи, екрани на стационарни компютри, таблети, смартфони, LED/LCD телевизори и др.

С развитието на технологичния свят потребителите на дигитални устройства се увеличават непрекъснато.
34% от хората, които работят с дигитални устройства работят между 4 и 6 часа дневно.
12% от хората работят между 10 и 12 часа дневно.
10% от хората работят повече от 12 часа дневно.

В следствие на това зачестяват случаите на клиенти с оплаквания като: умора, болки в гърба, врата и ръмете, главоболие, зачервени и сухи очи.
За съжаление, синята светлина е една от причините за нарастване броя на страдащите от Възрастова Макулна Дегенерация (AMD).

Ето защо за нас е изключително важно да представим продукт, който да повиши очното здраве на нашите клиенти.
Синята светлина действа миопично върху човешкото око, което кара потребителите допълнително да напрягат своето зрение при работа с видеодисплей.

В тази връзка е разработено това ново поколение антирефлексно покритие, с идеята да ограничи синята – силно енергийна светлина, за да може да повиши и подобри комфорта на всички клиенти.

OPTIC BRIGHT

гр. Пловдив, Оптика 1
ул. "Съединение" 45, срещу 5-то ДКЦ
тел. 0883482583
гр. Пловдив, Оптика 2
бул. "6-ти септември" 54
тел. 0883482583

гр. Стамболийски 
ул. Витоша 18
тел. 0883482583

Гр. Асеновград 
ул. Хан Аспарух 13г
тел. 0883482583

Optic-bright.com© 2024 Всички права запазени.

Онлайн магазин за слънчеви и диоптрични очила. Безплатна доставка над 100 лв.

usermagnifiercrossmenu